Helly Cherry: Dža ili Bu u Feedback-u.

Naš webzin nikako nije politicko glasilo niti ima ikakve veze sa tim. Ali je buntovnicki. Iz mnogo razloga. Oni što nas prate sve ovo vreme znaju o cemu pricam, a oni što ne prate .. nema veze.
Na koncert benda „Dža ili Bu“ u Fidbeku (Niš, 17.3.) sam sa onima što su tek stekli pravo glasa. Nabujala, pametna i kreativna deca koja nemaju dve blage veze o politickoj situaciji sada a kamoli pre dvadeset ili trideset godina. Ali se bune nešto. Svakodnevno. Na kreativan i nov nacin. Jakom nezainteresovanošcu i potpunom posvecenošcu onome što vole i što ih radi.
I vecina publike je bila takva, mada je bilo i onih što imaju pravo glasa dugo vremena. Kažu, ovo je najbolji njihov koncert ikada ovde. Pa mogla bih da se složim. Ponovicu moj stejtmen od prošle godine, a to je da skidam kapu i raspuštam kosu do zemlje jer su jedan od retkih bendova, ako ne i jedini, koji posle toliko godina i zasluga za sve i dalje drži prisnost sa publikom svirajuci u glubovima intimno, što bi rekao moj kolega Miša: da vidim ’de se poseko kad se obrijao. I to ih cini važnijim od drugih važnih. Nisu izgubili kompas niti se smlacili, naprotiv. Njihova energija i snaga je samo zrelija i koordinisanija vremenom. dzailibu hc

U doba neosporne cenzure sada, flagrantno zabraniti koncert rokenrol benda zbog (in)direktnog obracanja Diktatoru, koji ne vraca knjige na vreme kako sam priznaje, je skoro pa jezivo. Skoro sam napisala status: Slobo, vrati se, sve ti je oprošteno.. misleci da je diktatura pod kojom smo bili bila strašna kad ono.. Sve to je pored medijskog linca prema Diktatoru izazvalo jedan poseban fenomen kod publike te veceri, a i inace ovih dana. Oseca se. Jedno bucenje. Nema potrebe da vam prepricavam da je koncert bio sjajan, opasno nabudžen i energican što i dolikuje bendu tog kalibra. Uz okolno muvanje policije koja gle cuda nije uspela da izazove strah i paniku vec jedan super odjeb i verovatno još više bunta. Zato je koncert bio jedan od najboljih po komentarima publike.
Mada se Sabljar i ekipa ne izjašnjavaju politicki, kao ni naš webzin, opet se zna šta je poruka. Necu to! Na pravi i dostojanstven nacin uticaj koji imaju sa mesta sa koga se poruke šalju i primaju kod ljudi uvek možemo da se složimo oko jednog: Necu to! I ovi sa tek stecenim pravom glasa i ja politicki nezainteresovana pa probucena nakon toliko godina, jer dogorelo je do noktiju, baš zbog te dece, lepe i pametne. Nema problema sa tim da nešto neceš i da se glasno i jasno izjasniš za to.
Rokenrol je mnogo mocna stvar. Da ne kažem, pank. Znate na šta mislim. Fejsbuk je ovih dana mnogo zanimljiv. „Prolece stiže na belome konju“, kako kaže Miki Manojlovic u filmu „Underground“.  A umro je i Rokfeler. U 101. godini sa šest presacenih srdaca. Ostala je još Kraljica, poneki Diktator i toeto.

txt: Dunja Todorovi?
foto: Sr?an Stevanovi?